Inre sanning

14 juli 2019

Livet pågår och jag har haft fullt upp med att jobba, vara pappa och framför allt skapa ett hem som är ett litet stenhus i Fröjel på härliga Gotland. När jag går in för något så blir det aldrig halvhjärtat, utan "all in" och så kör jag. Jag och Johanna flyttade in i maj förra året och sedan dess har jag och några gubbar jag lärt känna röjt halva tomten från träd och buskar, sått ny gräsmatta, byggt två förråd, ett attefallshus, två altaner, ett staket och inrett det nya huset. Ja ni som gjort detta vet vad jag pratar om. Det har med andra ord inte varit fokus på några blogginlägg, eller egentligen inte så mycket annat heller. I denna del av livet har jag ändå försökt att läsa lite böcker och tack vare min papparoll så har jag följt med mycket mer i samhällsdebatten. Plus att jag som ni redan förstått utifrån våra delningar i bloggen, så har jag sedan länge varit intresserad av personlig utveckling. Därför skrev jag nyligen ett mejl till Johanna, eftersom vi som alla andra går igenom saker som vi vill reda ut. Jag har ett behov av att uttrycka det jag tänker på och reflekterar över. Vi läste båda samma bok under våren och när jag hade avslutat den skrev jag detta mejl.

"Hej Johanna Joi,

Läser igen boken ”Way of the Peaceful Warrior”. Jag förstår varför jag ramlat på dessa böcker som inspirerat och bekräftat mina val i livet.

Att alltid göra mitt bästa i varje ögonblick har färgat min väg. Mycket utifrån en stor närvaro som jag fötts med och utvecklat genom åren, framför allt genom mitt stora intresse för kroppsliga utmaningar. Jag kan verkligen relatera till det Dan Millman i boken ovan får höra av sin mentor Socrates, "There are no ordinarie moments!".

Redan de första böcker jag läste handlade om att vara annorlunda och att det finns en inre sanning hos alla. Till viss del fanns det också en äventyrare och hjälte i de böcker jag läste. Äventyrare i sådan form som i Alkemisten, eller Frodo i Sagan om ringen. Boken Siddhartha påverkade mig tidigt. Boken är skriven av Herman Hesse, och handlar om Buddhas liv. Buddhismen var ett favoritämne på religionstimmarna. Och för mig var och är Buddismen ingen religion utan en väg att upptäcka sitt inre. En väg att upptäcka sig själv och sitt autentiska jag. Jag inte en "ism"-person, men den inre vägen Buddismen förespråkar slog klang hos mig.

Jag har varit väldigt autentisk i hela mitt liv. Självklart har jag haft stunder då jag förställt mig och försökt vara någon annan. Men det har inte fungerat. Jag tappar då energi och glädje. När jag lyssnar på min inre "röst" så flyter mitt liv på i harmoni och glädje. Har det funnits hinder på vägen ändå? Absolut! Fast då jag varit i harmoni med mig själv och inte tvivlat på vem jag är, så har dessa hinder påverkat mig väldigt lite. Jag ser då endast vägen runt eller igenom dessa hinder, och de får mig inte ur balans särskilt länge.

Världen är full av åsikter och av människor som påstår sig ha rätt, eller att vi har fel. Jag lyssnar på allt och alla och reflekterar sedan utifrån min inre sanning, och får då en känsla av vad som är vettigt och vad som är ”bullshit”. Och jag skriver bullshit, för att de finns så många som har en "sanning” som de använder för att gagna dem själva. De kan låta övertygande och intellektuellt smarta. Och smarta är de, men bara för att nå de mål som till exempel makt och pengar kan ge dem. Det finns massor av exempel i historien på människor som gjort så, och såklart även gör just nu.

Hur vet jag att min sanning inte är ”bullshit”? Jag vet inte alltid det på en gång, men med massor av tillfällen då jag testats, har jag lärt mig att känna igen "bullshitsanningar" och den autentiska sanning vi alla besitter. Det finns så många autentiska människor på denna jord, vilket bevisas av alla fantastiska böcker som skrivits, där verkliga upplevelser och människoöden skildrats. Till slut har jag sett den röda tråden i allas berättelser. Det är samma berättelser men på de olika individernas unika sätt. Även massor av fantastiska filmer visar samma sak. Manusförfattaren, regissören och skådespelare som skildrar sanna människoöden eller fantasifilmer som har insiktsfulla budskap. Jag älskar dessa filmer och har sen tidig ålder varit en filmfanatiker av stora mått. Alla dessa böcker, filmer, kurser och möten med massor av kloka och visa människor, har varit ett stöd till den väg jag vandrar på. Jag har mötts av många människor som ansett mig vara för intensiv och för säker på den sanning jag försöker leva efter. Jag förstår det, eftersom det finns så många sanningar därute och så många människor som säger sig ha svaret på hur vi ska leva. Jag försöker verkligen inte säga till dig hur din sanning ser ut. Utan att du ska söka dina sanningar. I denna röra av sanningar, har jag som jag har beskrivit, lärt mig att se förbi orden och istället se människan bakom orden. Det har kommit av en ren nyfikenhet, och mycket träning i självinsikt. Det har gjort att jag känner igen mig i stort sett i alla människor.

Vi har så mycket gemensamt, mycket mer än det som skiljer oss åt. Det som skiljer oss åt är viljan att se inåt eller inte. Viljan att våga utforska vilka vi på riktigt är. Vill vi det, vågar vi det, så kommer de universella sanningarna till oss.

Viljan att se bortom. Bortom de begränsade ”sanningar” som tutats i oss sedan vi föddes. Sanningar som tyvärr många av dem är komna ur omedvetenhet. Vi präglas av de nära och kära, av skola och världen. Särskilt idag då världen är så nära alla som växer upp. I denna soppa av sanningar är risken stor att vi går på de ”sanningar” som bara är till för att kontrollera andra människor. Det är svårt att stå emot etablissemanget och de vedertagna sanningarna som samhällen och kulturer skapat. Det behövs mod och en stor dos av smartness. Smartness är för mig att medvetet använda sig av sin inre kunskap för att fungera i denna verklighet utan att bli kuvad eller styrd av den.

Våga lita på din inre sanning! Inte genom att tänka ut den genom ditt intellekt. Utan genom att lyssna inåt i alla lägen. Genom att du söker i ditt inre, skapar du frid. Gör mycket av det som du gillar och som du mår bra av. Då börjar du hitta dig själv. Vi kan inte se någon annans sanning. Fast andra visa och kloka människor kan ge oss inspiration och insikter som leder till att våran egen inre rösten blir tydligare. Förhoppningsvis en dag känns den självklar och ingen annan kan då få dig att göra något du inte vill. För mig är det frihet, glädje och frid

Jag är på en resa, utan att veta exakt var den slutar. Fast ändå har jag en förnimmelse om att den kommer sluta bra. Jag vet innerst inne att jag har en mening och att jag gör en skillnad. Jag vet att vi alla innerst inne söker efter den där friheten, glädjen och friden. Jag vet också att i det mörkaste ögonblicken blir vi testade för att vi behöver bli testade. Vi blir testade, och om vi ser bortom det mörka, ser vi världen i ett nytt ljus och med mer ödmjukhet för livet och våra medmänniskor.

Jag vet att Du vet! Jag vet att Du inte riktigt litar helt på din inre röst än. För än så länge är den inte tillräckligt stark. Fortsätt ändå och våga lite mer varje gång du testas. Testas att vara utanför din trygghetszon. Varje litet myrsteg leder till slut till ett stort, kanske till och med ett gigantiskt steg! Jag är som sagt på en resa, även om den varit lite krokig och gropig på sista tiden, så ser jag vägen tydligt hur jag ska hitta hem igen. Hem till mig!

Jag önskar Dig detsamma! Jag önskar dig inget hellre än att bli trygg i dig själv och att du litar på ditt vetande. Du är på en resa. En resa som går en annan väg, men som hamnar på samma plats. Där kan vi mötas! I harmoni, glädje och äventyr. Tillsammans med vår magiska son. Walter vår son är en brobyggare och en vägvisare!

Show Us the Way Walter Magic!!

Mega Kram Anders

Vad Mer Är Möjligt!"